2025-heden
Net op Zee realiseert een ondergrondse hoogspanningsverbinding die windenergiegebied Nederwiek Noord in de Noordzee verbindt met een hoogspanningsstation op land in de gemeente Geertruidenberg. Deze verbinding is nodig voor het transporteren van duurzaam opgewekte energie vanuit het windenergiegebied naar het vasteland. Nederwiek 3 is hier onderdeel van. Als omgevingsmanager is Omniplanner Esther verantwoordelijk voor een goed doorlopen omgevingsproces van het kabeltracé door de binnenwateren. Dit is nog nooit eerder gedaan waardoor er nog een hoop te ontdekken is.
“Ik ben verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement, omgevingsstrategie en de stakeholderbenadering, voornamelijk in de regio Noord/West-Brabant en de Zuid-Hollandse Eilanden, waar diverse energieprojecten samenkomen. Verder zorg ik voor overzicht van alle belanghebbende partijen en raakvlakken tussen de projecten in de regio. En draag ik bij aan de uniforme aanpak en gestandaardiseerde middelen in het omgevingsmanagement, waarmee de reputatie van TenneT wordt versterkt en zorgt voor consistentie in de communicatie.” Esther’s rol houdt ook in dat zij werksessie en stakeholdergesprekken moet organiseren en voorbereiden, vragen vanuit de omgeving beantwoordt, issue- en belangenanalyses actualiseert en specifieke stakeholderdossiers beheert, bijvoorbeeld met kabel- en leidingeigenaren, grondeigenaren en landbouworganisaties. “Dit vereist flexibiliteit en een oplossingsgerichte houding, waarbij ik zowel de belangen van de omgeving als de projectdoelen behartig.”
2025-heden
Olympus en Caraïben krijgen beiden een nieuwe invulling omdat hockeyclub HC Eemvallei zal verhuizen naar een nieuwe locatie in de nog te bouwen wijk Bovenduist. Dit biedt de kans om de mogelijkheden van deze locaties opnieuw te herzien en in te vullen, met oog voor de maatschappelijke behoeften van de stad. Isabel weegt de verschillende behoeften van de stad af en onderzoekt welke functies op de locaties kunnen landen. Uitgangspunt is om met interne en externe betrokken afdelingen, organisaties en omwonenden te zorgen voor een soepel proces en een succesvolle uitkomst. Isabel is betrokken bij deze projecten als assistent projectmanager.
2025-heden
De nieuwe ontsluitingsweg van Vathorst is een belangrijk project voor de gemeente Amersfoort. Het doel van dit project is om de bereikbaarheid van de wijk Vathorst te verbeteren en tegelijkertijd de verkeersdrukte op omliggende wegen te verminderen. Ook is de ontsluitingsweg randvoorwaardelijk voor de bouw van 3300 woningen in Bovenduist. En dit alles moet aansluiten op de duurzaamheidsambitie van Amersfoort. Isabel is als manager projectbeheersing verantwoordelijk voor het beheersen van de planning, risico’s en financiën van het project. Met haar expertise zorgt Isabel ervoor dat het project tijdig wordt opgeleverd en dat mogelijke risico’s vroegtijdig worden geïdentificeerd en beheerst. Het interessante in dit project is dat naast gemeente Amersfoort ook gemeente Bunschoten, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat betrokken zijn.
Meer weten over dit project? Neem een kijkje op de projectpagina van gemeente Amersfoort.
2025 – heden
Met het project Poort naar de duinen wordt het stationsgebied van Castricum aantrekkelijker – en de verbinding naar de duinen – beter gemaakt. De natuur- en recreatiegebieden worden beter toegankelijk met logische en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes.
De afgelopen jaren is er in het gebied achter station Castricum veel gebeurd. Met het project ‘Poort naar de Duinen’ wordt de volgende stap gezet. Dat gebeurt onder andere door het Westerplein opnieuw in te richten en realiseren van vernieuwde en veilige wandelroutes tussen het NS-station en de ingang van het duin en bos.
Omniplanners Joos en Krijn zijn als projectleiders betrokken en zorgen voor een goed contact met alle belanghebbenden. Zo hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken dat er zaken spelen in de omgeving zonder dat dit aan de projectleiding voorbij gaat.
Joos en Krijn zijn blij aan dit project te kunnen werken: ze zorgen ervoor dat Castricum weer een stukje mooier wordt en de natuur toegankelijker. Bovendien past dit erg goed samen met de herontwikkeling van Zanderij Noord, waar Joos de Bakker ook projectleider is.
Kijk voor meer informatie over Poort naar de Duinen ook eens op de website van de gemeente Castricum
2024-heden
Het stationsgebied in Haarlem wordt de komende jaren flink verbeterd. Het drukke verkeersknooppunt, waar bussen, auto’s, taxi’s, fietsers en voetgangers samenkomen, krijgt een vernieuwde inrichting. Het Stationsplein wordt heringericht, het busstation vernieuwd en er komt meer ruimte voor fietsparkeren. Ook worden het kantoorpand en de Beyneshal gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw voor wonen en werken, en aan de noordkant komt een ondergrondse fietsenstalling. Het gebruik van openbaar vervoer, fiets en auto neemt toe en dat vraagt om een goed werkend knooppunt. Met deze herinrichting wil Haarlem zowel de doorstroming verbeteren als het gebied aangenamer maken voor iedereen. Als opdrachtgever en zonemanager is Kristel verantwoordelijk voor de ruimtelijke en financiële strategie van de herontwikkeling van het stationsgebied. Zij werkt nauw samen met private en publieke partijen om de visie voor het gebied te realiseren. Haar taak is om als aanjager, accountmanager en sparringpartner de samenwerking te bevorderen, kaders op te stellen en de ontwikkeling van het stationsgebied in goede banen te leiden.
2024-heden
De ontwikkelzone Zijlweg-West, met zo’n 600 nieuwe woningen en verbeterde openbare ruimte, wordt de komende jaren getransformeerd tot een levendige, duurzame wijk. In Zijlweg-West ligt de nadruk op gemengde woonvormen, veiligheid, en gezondheidsverbetering. Er wordt geïnvesteerd in de energietransitie, fietsvriendelijkheid en het stimuleren van openbaar vervoer. Parkeren krijgt minder prioriteit, terwijl er meer ruimte komt voor voorzieningen en groen. Elke buurt krijgt haar eigen identiteit en de buitenruimte wordt verbeterd. Als opdrachtgever en zonemanager is Kristel verantwoordelijk voor het vormgeven van de ruimtelijke en financiële strategie voor Zijlweg-West. Haar taak is om samen met private en publieke partners de ontwikkelingen in de zone in samenhang te realiseren. Zij werkt nauw samen met procesmanagers en initiatiefnemers om de visie voor de zone tot leven te brengen, waarbij zij zorgt voor een integrale uitvoering en een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit van leven. “Mijn rol is die van aanjager, accountmanager en sparringpartner, waarbij ik zorg voor de samenwerking tussen alle betrokkenen en de strategische koers van de zone bewaak.” Zijlweg-West wordt zo een aantrekkelijke, moderne wijk die de toekomst van wonen, werken en recreëren combineert.
Wil je meer weten over dit project? Neem dan een kijkje op de projectpagina van gemeente Haarlem!
2024-heden
Dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl, dat al sinds de jaren dertig een belangrijke sociaal-culturele rol speelt, staat voor een uitdagende toekomst. De Stichting Dorpscentrum Schoorl (SDS), die het centrum in eigendom heeft en exploiteert, heeft al langer de wens om het eigendom en de exploitatie over te dragen. Na een uitbestedingsproject dat eindigde in een faillissement van de externe beheerder, heeft SDS het beheer noodgedwongen weer op zich genomen. De bestuursleden willen echter het gebouw en het programma van activiteiten meer toekomstbestendig maken. De gemeente doet daarom onderzoek naar scenario’s voor toekomstbestendigheid.
Menno en Isabel voeren in opdracht van gemeente Bergen een onderzoek uit voor De Blinkerd. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe De Blinkerd op korte lange termijn kan blijven voortbestaan, zodat het dorpscentrum toegankelijk blijft voor inwoners. Hierbij wordt uitgegaan van een mogelijke overname van het eigendom door de gemeente Bergen. Het onderzoek richt zich op de overdracht van eigendom en beheer, het vinden van een geschikte exploitant en het waarborgen van de programmering.
2024-heden
De woningnood in Nederland blijft hoog, ook in Amsterdam. Veel ontwikkelaars willen bestaand vastgoed uitbreiden of vergroten. Woningbouwcorporaties willen hun woningen verduurzamen. Anton de Hoogh begeleidt deze transformatieprojecten namens stadsdeel Amsterdam Oost.
Wat betekent dit in de praktijk? Amsterdam Oost heeft veel bestaande bebouwing die getransformeerd wordt naar appartementencomplexen. Anton werkt aan negen sloop-nieuwbouw projecten. Oude gebouwen maken plaats voor nieuwe wooncomplexen die aan alle moderne eisen voldoen. In totaal worden er honderden nieuwe appartementen gerealiseerd.
Anton zorgt ervoor dat de juiste processen worden gevolgd en dat alle belangen in beeld zijn. “Ik doe dit aan de hand van de Amsterdamse werkwijze: het Plaberum en ik focus me op geschikte woningen in een breed gedragen bouwplan”.
2024-heden
Bij de gemeente De Bilt komen veel verschillende aanvragen en projecten binnen voor ontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen. Deze moeten worden voorzien van advies en begeleiding om tot realisatie te komen. Omniplanner Anne Mählmann neemt deze aanvragen op en begeleidt ze binnen de ruimtelijke ordening van initiatief tot vergunning. Hierbij geeft Anne niet alleen inhoudelijk advies, maar begeleidt ze ook het proces: hoe kom je tot een verleende vergunning of omgevingsplan? Om tot wenselijke ontwikkelingen te komen, brengt Anne verschillende afdelingen en partijen samen.
Anne ondersteunt initiatiefnemers bij het verder invullen van hun projecten. Zo helpt ze mee aan de realisatie van extra woningen en het mogelijk maken van andere transities, bijvoorbeeld in de landbouw. Hoewel niet alle projecten en ontwikkelingen even groot zijn, dragen alle beetjes bij. Deze rol past goed bij Anne, omdat kleine initiatieven vaak om concrete richting en sturing vragen, waarmee snel resultaat kan worden bereikt. Dit resultaat draagt vervolgens bij aan de verschillende maatschappelijke opgaven.
2024-heden
De woningbouwopgave in de provincie Utrecht is omvangrijk, met als doel jaarlijks 10.000 toekomstbestendige woningen te realiseren. De grootste uitdaging op het gebied van wonen blijft het creëren van een passend woningaanbod dat aansluit bij de vraag. Dit speelt in een periode waarin we worden geconfronteerd met onder andere netcongestie, gestegen bouwkosten en het tekort aan voldoende goed opgeleid personeel in de bouw en bij overheidsinstanties. Extra inzet is dus noodzakelijk. Het Rijk, de provincie, gemeenten en corporaties hebben gezamenlijk drie regionale woondeals ondertekend. Hierin zijn afspraken vastgelegd over het aantal te bouwen woningen, de prijscategorieën en de duurzaamheidseisen. In alle drie de woondealregio’s zijn Versnellingstafels actief, waar woondealpartners en marktpartijen concrete knelpunten bespreken en aanpakken.
Omniplanner Marije Spithoven is binnen het programmateam Versnelling Woningbouw actief. Zij ondersteunt gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen om woningbouwprojecten sneller van de planfase naar de uitvoering te brengen. Marije is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Woondeal regio Amersfoort en levert een bijdrage aan de herziening van de drie regionale woondeals in afstemming met het Rijk. Op strategisch niveau is zij het eerste aanspreekpunt voor gemeenten, marktpartijen, woningcorporaties en initiatiefnemers. Daarmee vervult ze een cruciale rol in (her)ontwikkelings-, verbindings- en pilottrajecten.
Daarnaast onderzoekt Marije samen met het woondealteam, bijvoorbeeld tijdens de Versnellingstafels, wat er concreet nodig is om woningbouwprojecten te versnellen en obstakels weg te nemen. Ook adviseert zij de portefeuillehouder over bestuurlijke overleggen. Marije haalt veel energie uit het verbinden van mensen en het slaan van bruggen waar dat nodig is. Dit project sluit daarom uitstekend aan bij haar: het is een rol waarin oplossingen en versnellingen alleen mét elkaar bereikt kunnen worden.