10 mei 2023
Twee NOVEX-gebieden: puzzelen met ruimte
De ruimte in Nederland staat onder druk door de optelsom aan opgaven. De thema’s klimaatadaptatie, energietransitie, mobiliteit, woningbouw, groen en economie moeten allemaal letterlijk de ruimte krijgen in ons land. Omniplanners Anne Mählmann en Suzanne Bleijenberg kunnen ons meer vertellen over deze puzzel. Zij werken aan de ruimtelijke ontwikkeling van twee NOVEX-gebieden: het Noordzeekanaalgebied (NZKG) en de regio Zwolle.
Haven en stad naderen elkaar
“Samen werken aan een gezonde leefomgeving met ruimte voor groen, water, wonen en economie – ook voor de toekomst – daar draait het hier om” vertelt Suzanne. Suzanne werkt als procesmanager NOVEX NZKG namens gemeente Zaanstad. In dit havengebied spelen grote opgaven. Haven en stad bewegen steeds meer naar elkaar toe waardoor het landschap onder druk komt te staan. “Het is best een complexe puzzel”, aldus Suzanne. “Alle opgaven bevatten een ruimte vraag: energietransitie, klimaatadaptatie, woningbouwopgave, circulaire economie en het versterken van het landschap. Als we deze opgaven allemaal in ons eigen gemeente gaan oplossen dan komen we er niet uit.” Suzanne ziet dat partijen door de komst van de NOVI nu samen integrale keuzes en afspraken maken. “De NOVEX dwingt ons om door een gezamenlijke bril te kijken”, vertelt Suzanne, “samen wegen we welke opgaven eerst moeten, welke no-regret zijn en welke nog even moeten wachten zodat er ruimte ontstaat die we daarna optimaal kunnen benutten.”
Twee worden één
Anne werkt als projectsecretaris in het kernteam aan het NOVEX gebied Regio Zwolle. Een regio waar 22 gemeenten, 4 provincies, 4 waterschappen en ministeries samenwerken aan de ambitie ‘klimaatadaptief groeien’. “Regio Zwolle heeft de status van NOVI-gebied en een Verstedelijkingsstrategie”, vertelt Anne. “In de stap naar NOVEX worden deze twee één. Dit vraagt om een integrale meerjarige aanpak en goede samenwerking. Dat is soms nog best even zoeken welke principes uit deze programma’s geprioriteerd worden. Woningbouw en de sponsstrategie zijn hierin goed geland.” Dit gebied, de delta van de IJssel en de Vecht, met natte en droge, hoge en lage gebieden, wordt ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd. “Klimaatadaptatie is duidelijk de hoofdopgave. De verstedelijkingsstrategie loopt via een aantal programma’s. We kijken naar de regionale economische groei, bereikbaarheid en de woningbouwopgave” licht Anne toe. “En dit alles integraal en water en bodem sturend. Dat vraagt om scherpe keuzes.”
Veel belangen
Ondanks dat de twee NOVEX-gebieden in andere delen van Nederland liggen, zijn de uitdagingen vergelijkbaar. In beide regio’s stapelen opgaven zich op, dienen keuzes te worden gemaakt over de ruimte en moeten alle belangen van samenwerkingspartners een plek te krijgen. Dit moet allemaal landen in een ontwikkelingsperspectief waarin de hoofdlijnen en afspraken voor het vervolg staan. Dit moet voor het einde van het jaar – het liefst – met goedkeuring van de samenwerkingspartners richting het Rijk. “Het moet echt een gezamenlijk product worden waar alle partijen achter staat en waar we de komende jaren mee vooruit kunnen”, zegt Suzanne. “Ja”, vult Anne aan, “Wat soms de beste keuze is voor de regio, hoeft niet altijd het beste te zijn voor een gemeente. Toch mooi om te zien hoe alle belangen samen komen.” Puzzelen Het klinkt als een hele puzzel. Wat wensen jullie je eigen regio toe in dit proces? “Dat is het ook zeker”, zegt Suzanne lachend, “gelukkig hou ik wel van puzzelen. Ik denk dat we goed op weg zijn, de grote lijnen staan en er is begrip over en weer. Ik wens dat deze commitment blijft bestaan ook voor de toekomst.” Anne denkt even na en vult aan: “Ja, ik wens dat we op een gegeven moment ook in real life kunnen zien dat wat we bedacht hebben effect heeft en uit werkbaar is!”
Meer weten over de NOVEX-gebieden? Neem contact op met Suzanne of Anne.