“Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een duurzame energie- en grondstofwaterketen.”

Lelystad Airport en Businesspark

2018-2022

Voor de uitbreiding van Amsterdam Lelystad Airport is een betere bereikbaarheid nodig. Daarom werkt de gemeente Lelystad, samen met het Rijk, provincie Flevoland en het regionale bedrijfsleven, sinds 2016 gefaseerd aan een aantal grote infrastructurele projecten. Voorbeelden zijn de verbreding van de A6, de toevoeging van nieuwe ontsluitingswegen, maartregelen voor OV-doorstroming, mobiliteitsmanagement en een e-bike fietsroute.

Tussen het vliegveld en de A6 ligt een bijzonder gebied, Lelystad Airport Businesspark. Dit is een dynamische plek waar innovatie en duurzaamheid centraal staan en waar een bijdrage wordt geleverd aan een circulaire economie. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een duurzame energie- en grondstofwaterketen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om grondstoffen te winnen uit het afvalwater en het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa is hier gerealiseerd. Met een omvang van ca. 3 bij 3 km biedt het gebied volop ruimte om te ondernemen. Mede door de recente vestiging van het innovatieve distributiecentrum van Inditex, ontwikkelt het gebied zich steeds meer als hotspot voor XXL kavels. In de directe nabijheid van Amsterdam-Lelystad Airport staat de ontwikkeling in het teken van luchthaven gerelateerde ontwikkeling. Het gebied biedt ruimte aan hotels, hoogwaardige kantoorruimtes en commerciële voorzieningen.

Omniplan helpt de gemeente Lelystad met het programmamanagement voor de Landzijdige Bereikbaarheid Lelystad Airport. Voor Lelystad Airport Businesspark levert Omniplan de projectmanager die vanuit de gemeente verantwoordelijk is voor de gebiedsontwikkeling. De gemeente heeft een belangrijke rol in het faciliteren van de gebiedsontwikkeling en is vanuit haar publiekrechtelijke taak verantwoordelijk voor de belangrijkste ruimtelijke kaders, zoals de gebiedsvisie, het exploitatieplan en het bestemmingsplan.

Betrokken Omniplanner(s)

Omgevings- en projectmanager