“Het Borstblok bevindt zich aan de zuidkant van de Bos en Lommerweg, net buiten de Rijksweg A10.”

Kolenkitbuurt – Het Borstblok en de Houten Leeuw

2021-heden

De Kolenkitbuurt ligt in het voormalige stadsdeel Bos en Lommer van Amsterdam. De buurt is relatief klein, met ruim 7.000 inwoners. Toen de buurt werd gebouwd, in de jaren 50, lag deze nog aan de rand van de stad. Met de komt van Nieuw-West is de wijk nu aan alle kanten omsloten. De hele wijk zit behoorlijk in de lift. Voor de Kolenkitbuurt is in 2003 een stedelijk vernieuwingsplan (VNP) vastgesteld. In 2015 is met de Corporaties de Vaststellingsovereenkomst Zuidelijk Veld Kolenkitbuurt getekend. De corporaties Stadgenoot en Eigen Haard zijn druk bezig met het vernieuwen van hun bezit.

Omniplanner Lucas Vaartjes is als projectmanager betrokken bij onder meer een tweetal transformatieprojecten zijnde: het ‘Borstblok’ en de ‘Houten Leeuw’.

Het Borstblok bevindt zich aan de zuidkant van de Bos en Lommerweg, net buiten de Rijksweg A10. Het gaat om een langgerekt bouwblok van 4 lagen met commerciële ruimte in de plint en daarboven 3 woonlagen. Het voorgenomen bouwplan voorziet in het optoppen van het Borstblok met één bouwlaag (over de gehele lengte van het gebouw) met in totaal 47 extra woningen.

Met het project ‘Houten Leeuw’ is Stadgenoot is voornemens om 56 sociale huurwoningen voor jongeren met een jongerencontract (van 5 jaar) te realiseren op het perceel aan de Leeuw van Vlaanderenstraat. Het huidige gebouw wordt daarvoor gesloopt. Het gebouw is het laatste bezit van Stadgenoot in de Kolenkitbuurt dat nog niet vernieuwd is. Bijzonder om te noemen is dat het gaat om een houten modulair gebouw waardoor het gebouw afwijkend is van de bebouwing in de omgeving. De bestaande bebouwing heeft veelal een (bak)stenen uitstraling die voortkomt uit het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van halverwege de jaren 30.

Betrokken Omniplanner(s)

Projectmanager