“In Buiksloterham geldt het credo ‘leren door te doen’.”

Duurzame gebiedsontwikkeling Amsterdam Noord

2019-2020

In Amsterdam-Noord vinden veel gebiedsontwikkelingen plaats. Er is hierin veel ruimte gereserveerd voor duurzaamheid. Duurzaamheid in deze gebieden kent meerdere facetten. Een aantal jaar geleden is er bijvoorbeeld begonnen met de inzet op duurzame tenders waarin er geselecteerd werd op duurzaamheid. Maar ook zaken als het scheiden van afval, het circulaire gebruik van bouwmaterialen en opwek van duurzame energie spelen een rol in de duurzaamheid.

In Buiksloterham uit zich dit bijvoorbeeld in het manifest circulair Buiksloterham. Hierin geldt het credo ‘leren door te doen’. Omniplan speelt een rol hierin door veel gesprekken te voeren met initiatiefnemers en gebruikers van verschillende duurzame ontwikkelingen, zoals een duurzame mobiliteitshub en de aanleg van smart grids. Ook in het Hamerkwartier is de duurzame gebiedsontwikkeling ingezet. Deze ontwikkelingen bevinden zich in een minder vergevorderd stadium, maar tonen veel gelijkenissen met Buiksloterham.

In Amsterdam-Noord werkt het team duurzaamheid aan de implementatie van duurzaamheid in de transformatiegebieden. Omniplan vervult binnen dit team een rol als adviseur duurzaamheid in de verschillende projecten in met name Hamerkwartier en Buiksloterham. Circulariteit en duurzaamheid krijgen al jaren veel aandacht. Het gewenste resultaat in Amsterdam-Noord is om duurzaamheid en circulariteit onderdeel te maken van het dagelijks leven.

Betrokken Omniplanner(s) bij Duurzame gebiedsontwikkeling Amsterdam Noord

Projectmanager