24 oktober 2022
Netwerkbijeenkomst Jong Professionals 2022
Op donderdag 20 oktober 2022 vond de 3e editie van de Omniplan netwerkbijeenkomst voor jonge professionals plaats. Dit keer stond het in het thema van de woningbouwopgave.
Netwerkbijeenkomst Jong Professionals ‘Toekomstbestendig en leefbaar wonen’
Eindelijk kon de netwerkbijeenkomst vóór en dóór jonge professionals weer plaatsvinden. In voormalig gevangeniscomplex De Lik in Utrecht verzamelden zo’n 40 jonge professionals. Tijdens de middag kwamen verschillende sprekers aan het woord: van een regionale aanpak tot meer een-op-een ontwikkeling via zelfbouw. Het bBeloofde een inspirerende middag te worden, waar we een kijkje in de keuken hebben gekregen bij verschillende gemeenten en een ontwikkelaar. Hoe gaan zij om met de druk op de woningmarkt en de noodzaak vanuit het Rijk om tempo te maken? En hoe plan en bouw je in hoog tempo en houd je stedelijke kwaliteit en duurzaamheid in het oog?
Programma
Manou Roomer en Jasper Schaap van Omniplan heetten iedereen welkom in de gevangeniszaal van De Lik. De locatie ondergaat zelf ook een transformatie waardoor hier over een paar jaar ook mensen komen te wonen.
De eerste spreker was Maaike Stoop van gemeente Haarlem. Ze is betrokken geweest als projectleider Bereikbare steden vanuit Metropool Regio Amsterdam (MRA). Dit programma wil de woningbouwplannen in tien binnensteden van de MRA versneld realiseren. Volgens Maaike is hier met name focus voor nodig. Bereikbare steden zorgt voor een meer polycentrische benadering waarbij gekeken wordt hoe krachten gebundeld kunnen worden. Het gaat volgens haar niet alleen om het toevoegen van woningbouw maar ook het leefbaar, bereikbaar en economisch houden van de verschillende stadsharten in de regio centraal.
Vervolgens liet Kees Verschoor van de gemeente Utrecht zien hoe de druk op de stad groeit. Utrecht is een geliefde plek om te wonen en is daarnaast de snelst groeiende stad van Nederland. Groei zorgt voor kansen maar ook voor groeipijn. Met de Ruimtelijke Strategie Utrecht moet de stad ook tijdens de groei een gezonde en prettige stad blijven om te wonen en werken. Kees geeft aan dat in Utrecht wordt ingezet op de korte termijn door woningen bij te bouwen, maar ook oog te houden voor de lange termijn. Hij is van mening dat juist de overheid ambities hoog moet houden om zo een gezonde en aantrekkelijke stad te blijven.
Vanuit de gemeente Amsterdam nam Felicia Bakker ons hierna mee in de wereld van de Zelfbouw. Ze deelde haar ervaringen met wooncoöperaties. Juist geen grote (winstgevende) gebiedsontwikkeling maar een eigen vereniging die de bewoners centraal stelt. Woningen kunnen juist ingericht worden zodat men er lang blijft wonen. Toegegeven gaat het niet de woningbouwopgave oplossen, maar laat wel zien dat er soms meer oog mag zijn voor woongeluk, community building en woningdifferentiatie.
Tot slot kwam Yvette van Piggelen van AM presenteren over de transformatie van het voormalige gevangeniscomplex De Lik/Wolvenplein. Het moet een mix van wonen, horeca, hotel en buurtruimten worden. Het complex wordt daarnaast meer toegankelijk gemaakt en zo teruggegeven aan de stad. Interessant is dat de ontwikkeling samen met de buurt is vormgegeven.
Na de bijeenkomst was er een rondleiding door het gevangeniscomplex Wolvenplein. Hier doken we in de historie van het complex en mochten we in verschillende cel complexen een kijkje nemen. We sloten de middag af met een gezellige borrel.
Conclusie: ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ en toch kwaliteit behouden is mogelijk maar kost tijd
Het is goed om te zien hoe er vanuit verschillende schaalniveaus nagedacht wordt over de woningbouwopgave. De conclusie is dat de woningbouwopgave niet los staat van andere opgaven in de ruimtelijke ontwikkeling. Het vraagt daarom ook meer dan alleen het bouwen van woningen, ook al kan dit het bouwtempo in de weg zitten. Door slim om te gaan met je bestaande stad en scherp te blijven op de kwaliteiten die je wil toevoegen voor de stad van morgen.
Bedankt voor jullie komst! Op de hoogte blijven van ons volgende evenement? Meld je dan aan voor de volgende nieuwsbrief via onze website.